0762-71 27 57
Blogg
Posted in

Frack idag

Posted in

Vad tänker du på när du hör ordet frack? Kanske en bal med frasande långklänningar, kanske vigsel och bröllopsfest, eller kanske en akademisk högtid i en universitetsaula.

På Fracka.se tänker vi på er nobelfestdeltagare, doktorer, brudgummar, balbesökare och alla andra som vi har frackat i välsittande kort, svart jacka med skört, slag och klädda knappar. Till detta revärförsedda byxor i samma tyg, samt skjorta, väst och fluga i enhetlig bomullspiké. Ofta med ett par blänkande svarta lackskor som punkten under utropstecknet.

Att klä sig i frack är att lämna vardagen ett slag. Men vet du hur fracken uppstod, och hur den fann vägen till sin ikoniska status? Kunniga skräddare utvecklade fracken i Storbritannien på 1700-talet. Jackans korta livstycke och den kluvna skörten var praktiska när bäraren skulle sitta till häst, men blev snart mode långt utanför stall och ridbanor. Jackans färg kunde vara blå, röd eller grön. Diplomater och officerare började klä sig frack i olika färger. Från 1800-talets mitt blev fracken huvudsakligen svart, även om röd frack fortfarande förekommer som riddräkt.

Snart började svenska akademiker bära frack vid doktorspromotion och andra högtider. Sedan 1800-talets mitt har fracken en ohotad förstaplats som stilfullt festplagg. Efter att den ledigare smokingen gjorde entré i början av 1900-talet används fracken huvudsakligen när inbjudningskortet anger ”stor högtidsdräkt” eller ”akademisk högtidsdräkt”. Och när du får en sådan inbjudan är du alltid välkommen till oss för att fracka dig.

Join the conversation

SHOPPINGKASSE 0

RECENTLY VIEWED 0